sobota 31. března 2018

Vařila jsem pro Picassa



Sedmnáctiletá Ondine žije s rodiči ve francouzském přímořském městečku Juan-les-Pins, kde pomáhá vařit v rodinné restauraci. Když ji jednoho dne matka zaúkoluje, aby vozila obědy tajemnému muži, který si v městečku pronajal vilu, Ondine netuší, jak se jí život převrátí doslova vzhůru nohama. Oním mužem je slavný malíř Pablo Picasso. On hledá klid a inspiraci, ona touží po lásce a volnosti. Píše se rok 1936 a pro oba je toto setkání osudovým momentem, který je poznamená navždy.

Ondinina vnučka Céline pracuje jako maskérka v Hollywoodu a její kariéra se úspěšně rozjíždí. Na Vánoce přijíždí za svou matkou do New Yorku. Dozvídá se od ní o babičce a Picassovi. Je možné, že Ondine vlastnila jeden z Mistrových obrazů. Céline se vydává po stopách babičky přímo do čarovné Provence, aby rozluštila rodinné tajemství, našla dědictví a možná i sama sebe.

Román Vařila jsem pro Picassa zaujme nejen krásnou obálkou, ale také počtem stran. Na více než čtyřech stech stránkách autorka rozehrává barvitý příběh, v němž mezi hlavní ingredience patří láska k dobrému jídlu a rodinné vztahy. Byť autorka psala fikci, v níž si pohrála s možností jak mohl Picasso strávit část svého života, podařilo se jí vytvořit příběh, který je vkusný a neuvěřitelně emotivní. Vyvolá ve vás širokou škálu pocitů. Slunná Provence a lákavá francouzská kuchyně vás příjemně navnadí, abyste si posléze užili trochu laškování mezi Ondine a Picassem. Srdce vám zaplesá, když Ondine dojde později svému štěstí a prožije láskyplný vztah s manželem. Ale život není jen sladký jako marcipán na dortu, v momentě dokáže nepříjemně zhořknout, o čemž se také přesvědčíte.

Opět se objevuje oblíbené prolínání časových rovin, obě dějové linie jsou čtivé, nabízí pohled na životní styl žen různých generací. Přiroste vám k srdci nespoutaná Ondine nebo dobrácká Céline? Autorka klade důraz na sílu a houževnatost žen, jež jsou tahounem celého příběhu. Z knihy čiší typický francouzský šarm, který podtrhuje její čtivost. Zaujmou i vkusně napsané milostné scény, které nepůsobí vulgárně a lacině, ale naopak podnítí čtenářovu fantazii.

Tento nádherný, barvitý román je balzámem pro duši milovníků romantických příběhů a rodinných ság.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)

2 komentáře:

  1. Mám ji na poličce a moc se na ni těším. Metafora vydává tyhle knihy o ženách a slavných lidech, za což jsem ráda.

    OdpovědětVymazat