pátek 6. ledna 2017

Pařížský polibek


Pokud byste chtěli tuhle knížku odložit, protože vám název připomíná sladkou harlekýnku, byla by to velká chyba. Naopak. Pojmenovat tuto knihu Pařížský polibek byla velká trefa do černého. Je stejně bohémská, trochu hříšná a zároveň romantická jako... jako polibek.

Jessie Lipscombová je mladá Angličanka, která se učí sochařině přímo u slavného Rodina. Spolu s nadanou kolegyní a zároveň kamarádkou Camille Claudelovou objevují krásy umění, jakož i kouzla a nástrahy bohémské Paříže.

V roce 1929 se obě přítelkyně po letech potkávají. Není to však veselé setkání. Už dávno nejsou těmi bezstarostnými mladičkými dívkami, kterým patřil svět. Camille je už léta hospitalizována v sanatoriu pro duševně choré a její rodina nechce slyšet ani slovo o propuštění. Jessie je zhrozená, když svou přítelkyni uvidí. Zmatená a zahořklá Camille je pouhým stínem bývalé krásky. Co se během let, kdy se spolu neviděly, stalo? Jessie se ve vzpomínkách vrací o čtyřicet let zpátky.

Jessie i Camille se vymykaly požadavkům tehdejší společnosti na ženy. Studovat umění a ještě k tomu u muže? To chtělo pořádnou dávku kuráže a odhodlání. Camille se mezi bohémy cítí jako ryba ve vodě. Je vášnivá, do všeho se hrne s nadšením, život si užívá plnými doušky. Její láska k o mnoho let staršímu Rodinovi je žhavá a spalující, Camille strhává doslova jako lavina. A o těch je známo, že berou vše.
Pozadu nezůstává ani Jessie. Byť je jako správná Angličanka trochu upjatá, i ona se nechá unést a užívá si milostné vzplanutí.

 Co vlastně rozdělilo dvě nerozlučné přítelkyně a hlavně nadané umělkyně? Najde Jessie odpovědi na své otázky?

Román Pařížský polibek přináší další z řady příběhů, v nichž poznáváme život významné osobnosti zpracovaný beletristickou formou. Tentokrát sledujeme živel jménem Camille Claudelová, již proslavily nejen její sochy, ale především vztah s Augustem Rodinem. Nebylo lehké s ní vyjít, na jednu stranu dokázala milovat až za hrob, na druhou se nebála využívat dobroty přátel, čehož je důkazem dobrosrdečná Jessie.
Příběh je umocněn prostředím, v němž se odehrává. Paříž konce 19. století přímo vyzývá k tomu, aby se člověk nechal unést vášní. Pikantní, místy lehce dekadentní příběh vás nenechá na pochybách, že si umělci život užívali plnými doušky i za cenu sebezničení.

Autorka předkládá mimořádně čtivý román, který budete jen těžko odkládat. Máte možnost nahlédnout do světa umělců na sklonku 19. století, do světa, v němž se musíte rozhodnout, jestli dáte přednost lásce nebo se zcela oddáte práci, protože jste žena.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)



1 komentář: