středa 8. června 2016

Klasika na moderní způsob





William Shakespeare a jeho nesmrtelné divadelní hry plné lásky a vášně jsou inspirací pro mnohá literární díla i v dnešní době. Georgina Guthrie napsala svěží sexy milostnou sérii, ve které je starého dobrého Williama víc než dost, a přitom vás bude bavit.

Ona je krásná studentka, chystající se na poslední semestr vysoké školy. On je asistent profesora literatury a právě připravuje kurz, ve kterém bude přednášet o Shakespearovi. Aubrey a Daniel, seznamte se.

Aubrey kromě studia pracuje v kanceláři děkana školy. Obojí ji baví. Když zjistí, že si může zapsat i kurz, v němž bude studovat díla svého oblíbeného klasika, je nadšená.

Jestliže čekáte, že mezi Aubrey a Danielem přeskočí ona pověstná jiskra, máte pravdu.

Bohužel, lásce mezi studentkou a jejím vyučujícím přáno není. Daniel je navíc synem děkana, pro něhož Audrey pracuje, což situaci ještě víc ztěžuje. Oba musí svůj vztah skrývat před celým světem, alespoň do doby než skončí semestr. Přežije počínající milostný vztah zkoušku ohněm?

První díl série Láska podle Shakespeara nese název Daniel & Aubrey. Děj je zasazen do univerzitního kampusu kanadské univerzity.

Zdálo by se, že stokrát omílané téma nepřípustného milostného vzplanutí mezi studentkou a učitelem by mohlo být považováno za nudné. Georgina Guthrie mu vdechla atraktivitu tím, že ho prošpikovala nesmrtelným klasikem. Shakespearovy citáty uvozují každou kapitolu, a to, s jakou lehkostí si je mezi sebou Aubrey s Danielem přehazují, vás přinutí do některé z her alespoň nahlédnout.

Marná touhy snaha je název románu, jimž půvabná moderní romance pokračuje. Aubrey pomalu odpočítává dny, které zbývají do konce semestru. Konečně pak nebude muset skrývat svou lásku k Danielovi. Pro oba je to velmi těžké období, při hodinách nesmí dát najevo jakýkoliv projev citu, který by mohl vzbudit podezření. Byť jsou ve spojení skrz maily a textové zprávy - zaplať pánbůh za moderní technologie, je to pořád málo. Situace se vyhrotí, když Aubrey zjistí, že jedna ze spolužaček zná jejich tajemství a mohla by tak oba snadno zkompromitovat.

Také druhý díl řeší problémy, kterým musí mladí milenci čelit. Když se podíváte na to, jak jsou obě knihy rozsáhlé (více než 400 stran), zákonitě vás napadá, že to snad ani není možné popsat. Autorčino vyprávění plyne pozvolna, je hodně podrobné. Píše však velmi čtivě, než se nadějete, jste na konci. V obou knihách je příběh vyprávěn z pohledu Aubrey, pár kapitol z pohledu Daniela.

Sice je mi už o pár let víc než hlavním hrdinům, ale s chutí jsem si přečetla jejich příběh. Líbilo se mi, jak mistrně Georgina Guthrie “propašovala” Shakespeara do děje a přiblížila ho tak další generaci.


(Za recenzní e-booky děkují knihkupectví Neoluxor)

2 komentáře:

  1. Tohle ted byl nejaky boom, cetli to úplně vsichni, asi se po tom budu muset taky podívat, at nejsem uplne mimo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem od toho původně sice čekala něco trochu jiného než studentskou romanci, ale ve finále to nebylo špatné. Taková letní oddechovka a vzpomínka právě na léta studentská :)

    OdpovědětVymazat