čtvrtek 2. července 2015

Zmrzlinová královna


"Zmrzlináááá, zmrzlinááá....vanilkovááá, jahodováááá, čokoládováááá!!" Tak tohle volání asi jen tak neuslyšíme, pojízdní zmrzlináři už nejsou, dneska si zmrzlinu koupíme v každé cukrárně nebo ve stánku před supermarketem. Taková poctivá točená vanilková, ta je k....ulízání? :-)

Jak to bylo v Americe se zmrzlinou? Kdo vlastně přišel na to, že se dá prodávat z auta? Lillian Dunkleová tvrdí, že točená zmrzlina je její vynález. Stejně tak i možnost pojízdného prodeje.  V románu Zmrzlinová královna sledujeme osudy této ženy na pozadí událostí 20. století, které měly vliv na vývoj USA,  jakož i výše zmíněné zmrzliny.

Malka je malá holčička s židovskými kořeny, která v roce 1913 se svou rodinou míří z Ruska do USA za lepším životem. Ten však nepřichází, Malka i její sourozenci žijí v nuzných poměrech. Peníze nejsou, rodiče jsou rozhádaní....
Malka se snaží přispět do rodinného rozpočtu a vydělat nějaké peníze. Na ulici ji nechtěně srazí italský zmrzlinář, pan Dinello, který se jí ujme po tom, co se jí matka jako chromé v nemocnici zřekla.
Malka je vychovávána jako katolička, přijímá nové jméno - Lillian a učí se "studenému" řemeslu.  Pořád nemůže zapomenout na svou rodinu a na kořeny, ze kterých vzešla, což ji provází jako stín celý její život.
Když se provdá za pohledného mladého přistěhovalce Alberta Dunkleho, je šťastná. Přichází však hospodářská krize, která je nemilosrdná a kosí vše, co jen trochu zavání podnikáním.  Ale podnikavá Lillian umí využít situace a s manželem otevírá pojízdnou prodejnu zmrzliny, která jim vynese úspěch po celých Spojených státech. Z Lillian se stává nefalšovaná zmrzlinová královna, jež dobyla Ameriku.  Jenže sláva je pomíjivá a Lillian na sklonku života čelí mnoha problémům. Jak se s nimi neúprosná podnikatelka vyrovná? 

Román Zmrzlinová královna je příběhem ženy, která šla tvrdě za svým cílem. Žene ji nejen podnikavý duch a smysl pro obchod, ale také snaha dokázat, že není obyčejnou ženou s chromou nohou, která se dle mínění mužů pro podnikání nehodí (což jí dávají v knize pořádně sežrat). 
Souběžně s osudy Lillian sledujeme i průřez politickou a společenskou scénou Ameriky 20. století. 
Román ocení milovníci dobrých příběhů. Začíst se do této knížky je jako ochutnat oblíbenou zmrzlinu. Nedáte si pokoj, dokud nejste na konci.

Žádné komentáře:

Okomentovat