sobota 4. dubna 2015

Teorie všeho

Poster k filmu 
      Teorie všeho
Britský snímek Teorie všeho vypráví životní příběh geniálního vědce Stephena Hawkinga, který v jednadvaceti letech onemocněl amyotrofickou laterární sklerózou - laicky řečeno - pacientovi díky poškození nervových buněk ochrnou svaly i řečové centrum a do pár let umírá.
                                       
O Stephenu Hawkingovi máme všichni jakés takés ponětí, nejen o jeho nemoci, ale také pak o jeho teoriích z oboru fyziky. Jaký je však jeho osobní život?
Na základě knihy, kterou napsala jeho první žena, vznikl tento film.

Stephena potkáváme jako mladého nadějného studenta kosmologie, zapáleného nejen do vědy, ale také do křehké Jane, kterou potkal na studentském večírku. Z počátečních rozpačitých setkání se rodí láska, která má vyústit ve svatbu.
Právě v době, kdy se Stephenovi daří jak ve studiu, tak ve vztahu se snoubenkou, přichází nemoc. Jsou to nejprve drobnosti jako převrhnutý šálek s kávou, zaškobrtnutí na schodech nebo třes rukou. My diváci už tušíme, Stephen vůbec ne. Až do osudového pádu, po kterém lékaři zjistí pravdu.

Navzdory špatné prognóze se Stephen a Jane vezmou, postupně se jim narodí tři děti.

I přes předpověď lékařů pacient žije podstatně déle než "slíbené" dva roky.
Jejich manželství je sice šťastné, ale díky Stephenově nemoci je to pro ně také nesmírně náročné jak psychicky, tak i fyzicky a oba se dostávají na dno svých sil.
Také na ně čeká několik životních zkoušek, ať už v podobě atak nemoci, tracheotomii, 
jež znemožní Stephenovi komunikovat nebo lidí, kteří určitým způsobem ovlivní jejich životy.
Navzdory velké lásce manželství Hawkingových nevydrželo, rozvedli se a Stephen se oženil se svou ošetřovatelkou. Jak jsem se posléze dočetla, po větších neshodách se rozvedl i s ní. Nadále působí ve vědecké sféře a znovu se sblížil se svou první ženou.

Představitel hlavní role, britský herec Eddie Redmayne, brilantně ztvárnil Stephena Hawkinga, vystihl přesně jeho pohyby i mimické pohyby obličejových svalů zdegenerovaných díky nemoci. Během natáčení se s vědcem setkal a mohl tak vše nastudovat. Za svůj herecký výkon získal Oscara. Zaslouženě. Jen si zkuste udržet na tváři pětiminutový škleb a u toho se pohybovat na vykřivených nohách. Nářez, co? No hlavně máte pocit, že nekoukáte na Eddieho, herce hrajícího svou roli, ale přímo na reálného Stephena.

Zlé jazyky filmu vyčítají, že vlastně o Stephenu Hawkingovi není, že se točí spíše kolem jeho ženy Jane a navíc je moc přeslazený.
Já takový pocit neměla. Za prvé fyzice příliš nerozumím, takže pokud by měl film mapovat pouze vědeckou kariéru světoznámého génia, asi bych z toho neměla nic. Předpokládám, že většinu lidí, stejně jako mě, zajímal obyčejný rodinný život, který Stephen Hawking vedl po boku milující ženy a dětí. A toto jsem dostala. Film mě zaujal také po vizuální stránce, líbil se mi způsob střihu, díky čemuž vynikly přechody mezi jednotlivými životními etapami, které se nenásilně vlévaly do běžných situací. 
Vždy si u filmů všímám hudebního podkresu. Hudba u tohoto snímku je jednoduše nádherná, skvěle děj doplňuje. Autorem je pro mě neznámý Jóhann Jóhannsson, který byl za tento počin nominován na Oscara. Bohužel jej nezískal, ale odnesl si alespoň Zlatý glóbus.

Ještě jednou bych ráda zmínila herecké obsazení. Kromě geniálního Eddieho Redmayneho ve filmu hráli pro mě neokoukaní herci, kterým jsem jejich role věřila.
Moc mě potěšilo obsazení vždy skvělého Davida Thewlise a Emily Watson, která se, jak je to sakra možné, nějak nenápadně přehrála do rolí zralých matek.

Jednoznačně film Teorie všeho považuju za jeden z nejlepších, které jsem viděla.

Žádné komentáře:

Okomentovat