středa 21. ledna 2015

Ve Stříbrné zátoce lidé milují i zachraňují velryby




Román Stříbrná zátoka čtenáře zavádí do Austrálie, kde v místní zátoce žijí lidé, těsně spjati s mořem. Kathleen, které je sedmdesát šest let, provozuje malý hotýlek.
Její neteř Lisa provází turisty na výletní lodi. Spolu s malou dcerou Hannah se ke Kathleen přestěhovaly z Anglie. Hannah miluje moře, ale její matka jí zakazuje vstoupit na loď, protože má o ni strach. Lisa před světem skrývá bolestné tajemství, které jí brání začít nový život a oprostit se od minulosti.

Když do zátoky přijíždí Mike, vypadá to, že by mohl svou přítomností zklidnit vypjatou atmosféru, která v zátoce panuje. Ale kdo je vlastně Mike? Zpočátku to vypadá, že přijel na dovolenou. Později však vychází najevo šokující pravda. Mike zastupuje firmu, která se v zátoce chystá stavět luxusní letovisko. Jeho úkolem je prozkoumat plánovanou lokalitu, jíž je právě místo, kde se nachází Kathleenin hotel.
Všichni jsou zklamáni, hlavně malá Hannah, pro níž byl Mike kamarádem, a Lisa, která mu málem otevřela své srdce. Ale nic není jen černé a bílé, všechno má svůj rub a líc. I hrdinové románu mají možnost změnit nejen chod plánovaných věcí, ale především sami sebe.


Jojo Moyes se řadí mezi oblíbené autorky romantických příběhů, které si získaly srdce čtenářů na celém světě. Ve svých knihách se zabývá nejen mezi lidskými vztahy, ale na paškál si bere i různé problémy, které život přináší. V románu Stříbrná zátoka je to soulad mezi lidmi a přírodou, místní lidé se snaží zachránit velryby ohrožené bludnými sítěmi a zároveň bojují s obří stavební společností, jejíž projekt by zničil malebnou oblast zátoky.
Kathleen, Lisa, Hannah i Mike jsou vypravěči jednotlivých kapitol, máme tak možnost sledovat jejich myšlenkové pochody a poznat je blíž. Hlavně Mike v průběhu děje projde výraznou charakterovou proměnou.

Když jsem knížku začala číst, trochu jsem se bála, že mě námět nebude bavit, jakkoli mám knihy Jojo Moyes ráda. Trochu ve mně evokoval klasické příběhy jako je Bílá velryba nebo Stařec a moře. Z omylu jsem byla rychle vyvedena a užila si četbu výborně napsaného společenského románu, který ocení čtenářky (a snad i čtenáři ), jimž jsou blízké příběhy ze života obyčejných lidí, s romantickým nádechem.


(Za recenzní e-book děkuji knihkupectví Neoluxor)

Žádné komentáře:

Okomentovat