středa 28. ledna 2015

Mata Hari


Mata Hari. Jméno, které aspoň jednou slyšela většina lidí. Slovní spojení v malajštině znamená "oko svítání" a v hindštině zase "matka boží". Jako svůj pseudonym si ho zvolila jedna  z nejznámějších tanečnic na světě, která se neblaze proslavila také jako dvojí špiónka, za což zaplatila nejvyšší možnou cenu.
Její životní příběh vylíčila spisovatelka Anne Braganceová ve stejnojmenné knize.

Mata Hari se narodila jako Margaretha Gertruda Zelleová do rodiny obchodníka s klobouky. Poměrně pěkné dětství ale záhy končí, když otec zkrachuje a matka umírá. Margaretha začne studovat, ale víc ji zajímá, jak dosáhnout samostatného a hlavně pohodlného života.
Vdává se za vojenského důstojníka, porodí mu dvě děti. Krátké štěstí je střídáno velkou tragédií, když manželům umírá maličký syn. Rozpad manželství je nevyhnutelný. Margaretha opouští manžela i dceru a vydává se vstříc nové etapě svého žití, plné mužů a dobrodružství, tak jak si to vždycky přála. Cílovou destinací je Paříž, kde se chce věnovat tanci.

Aby si umocnila pozici v tvrdém uměleckém světě, svůj skutečný životopis opřádá smyšlenými legendami, kterými okouzlí tehdejší společnost. Margaretha si volí svůj proslulý pseudonym a jako Mata Hari si podmaní taneční pódia pařížských divadel i náruče roztoužených mužů. Nebojí se získávat jejich peníze ke svému prospěchu a blahobytu. 

Když se stává dvojí špiónkou, jak na straně Francie, tak i Německa, podřezává si pod sebou pomyslnou větev a padá strmým pádem dolů jak v kariéře tak i v osobním životě. Tragické završení krátkého, ale o to víc intenzivního života krásné tanečnice, je tak nevyhnutelné...

Román je velmi čtivý, pohybuje se na pomezí dokumentu a beletrie. Pokud jste stejně jako já o Matě Hari neměli doposud žádné bližší informace, kniha vám je podává jako na podnose. Jen mi chyběly fotografie, které se k tomuto zpracování hodily, aby člověk nemusel pátrat na internetu. Autorka totiž popisuje nejen okouzlující vzhled a šarm tanečnice, ale také její postupný úpadek, když byla vězněna za špionáž. Díky fotkám by tak vynikl kontrast mezi rozdílnými životními etapami Mata Hari.
Hrdinka mi jako taková k srdci nepřirostla. Nelíbil se mi její životní styl ani přístup k lidem, kterými podle libosti manipulovala ku prospěchu svému. Působila na mě jako sobecká osoba, která neváhala opustit jedinou dceru, ke které si pak už jen těžko hledala vztah. Na druhou stranu je kniha vylíčením zajímavého a pestrého osudu jedné legendy. Vždyť nikdo nejsme dokonalí.

Knihu určitě ocení  milovníci zajímavých biografií, které nepapouškují všem dobře známá data, ale nabízí nezaujatý pohled na známé osobnosti, u nichž stojí za to, dozvědět se něco více o jejich životech.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)







Žádné komentáře:

Okomentovat