čtvrtek 6. listopadu 2014

Ostrov



Rybář Hans BarrØy bydlí spolu se svou rodinou na odlehlém ostrově. Není to lehké, uživit se pouze rybolovem, zvláště žijete-li na nehostinném severu Evropy. Hans s manželkou Marií, dcerkou Ingrid, otcem Martinem a mentálně zaostalou sestrou Barbro mají co dělat, aby přežili. Hans se nechává najímat na dost nebezpečný sezónní lov tresek. Rodina se snaží, co nejvíc může, zapojuje se i tříletá Ingrid, která se učí zpracovávat rybí maso. Zdá se, že v ní roste zdatný pomocník. Je tady však ještě Barbro, která otěhotní s příležitostným výpomocným dělníkem a zamotá tak život celé rodině.
Román se odehrává ve dvacátých letech 20. století a zabírá období patnácti let, během kterých Ingrid dospívá.

Knihu ocení milovníci kvalitní severské literatury. Zážitek je umocněn popisem nehostinné, ale přesto čímsi krásné a tajuplné přírody.
 Sepjetí člověka s přírodou, respekt před živly, které mohou ohrozit existenci rodiny Hanse BarrØye i ponurá atmosféra drsné norské krajiny - to vše na čtenáře čeká při čtení knihy Ostrov, nenápadného a docela tenkého románu, který mě doslova pohltil. Užívala jsem si popis nehostinného ostrova, vylíčení rodinných vztahů. Ostrov je dílo, které by určitě nemělo zapadnout na dno knihovny :).

1 komentář: