úterý 21. října 2014

Zavolejte sestřičky


Jennifer Worthová ve své knize vzpomíná na kariéru porodní asistentky v  Londýně 50. let 20. století. 
Bylo jí dvacet dva let, když nastoupila k jeptiškám od Svatého Rajmunda. Působila v jedné z nejchudších oblastí Londýna, v East Endu, kde žily rodiny v otřesných sociálních podmínkách. V té době se Londýn vzpamatovával ze škod napáchaných válkou. 
Lékařská praxe, zejména ta porodnická, nebyla na nijak valné úrovni. Budoucí matky i sestřičky se mnohdy potýkaly s různými překážkami a problémy. Ultrazvuk? O tom si mohla tehdejší společnost nechat zdát. V některých domácnostech nebyla zavedená voda ani elektřina. Takový porod byl pak jedno velké dobrodružství.
Za pacientkami sestřičky jezdily na kolech :-).

Jeden z příběhů, který je jedním z nejdojemnějších, líčí těhotenství mladé ženy, která trpěla eklampsií. Tato nemoc je pro rodičku nebezpečná. Většinou se objevují příznaky, podle kterých jde poznat, někdy bohužel nastupuje z ničeho nic. A to byl právě případ téhle maminky, které sestřičky nemohly pomoci a musely se, včetně manžela, dívat jak umírá i s dítětem.
Pár historek se zaobíralo dětmi, jejichž otcem nebyl partner matky. Ta většinou mlčela až do porodu, to se pak divili všichni kolem, když se bílým manželům narodil černoušek :).

Autorka v knize líčí nejen příběhy svých pacientek, ale také kolegyň i řeholních sester, které prožívají své osobní problémy. 
Kniha je pestrou přehlídkou osudů rodin, žijících na okraji Londýna a také výpovědí o životě Londýňanů v poválečné době.
Jednotlivé příběhy jsou uzavřené a v knize nechybí ani dobové fotky autorky i East Endu, takže čtenář vidí na vlastní oči, jaké to bylo opravdu drsné prostředí.

Podle knihy vznikl také úspěšný seriál v produkci televize BBC. Náhodou jsem měla možnost vidět dva díly a moc se mi to líbilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat