úterý 7. října 2014

Poslední rituál


Jsou detektivky, které přečtete a za pár dní už nevíte, kdo byl vlastně vrah. A pak jsou detektivky, které když dočtete, ještě hodně dlouho vstřebáváte a těšíte se na další tituly daného autora.

Jednou z takových knih je i Poslední rituál islandské spisovatelky Yrsy Sigurdardóttir, jejíž druhé vydání právě vyšlo v nakladatelství Metafora. Protože jsem četla všechny knížky téhle skvělé autorky a chyběl mi jen Poslední rituál, kterým vlastně začíná série příběhů, ve kterých vystupuje jako hlavní hrdinka advokátka Tóra.

Na katedře historie reykjavícké univerzity je nalezen německý student Harald. Mrtvý. S vypíchnutýma očima a tělem popsaným tajemnými runami. Od počátku je jasné, že se nejedná o obyčejnou vraždu, tenhle případ bude pořádně zapeklitý oříšek.
Rodina zavražděného studenta si spolu s  bývalým policistou Matthiasem Reichem najímá i Tóru, aby případ vyřešila.

Matthias a Tóra se přes počáteční nesympatie ujímají vyšetřování. Stopy je zavedou nejen na univerzitu, ale také mezi partu mladých lidí, se kterými se Harald přátelil. Když provedou prohlídku domu, zjistí, že Harald nebyl jen tak obyčejný student historie. Vyznával kult čarodějnictví,ve kterém se scházel se svými příznivci. Může být vrah mezi nimi? Tóru s Matthiasem čeká trnitá cesta k rozuzlení celého případu, mezitím se jejich antipatie začnou pomalu měnit v něco úplně jiného... :-)

Tahle detektivka si opravdu zaslouží své místo na výsluní. Nejenže je psaná tak, že se nemůžete odtrhnout, protože je napsaná hodně čtivě. Lákadlem je i atraktivní a populární téma - kult čarodějnictví a magie zajímá lidi odedávna.

Velké sympatie zejména u čtenářek si určitě získá Tóra. Kromě svého náročného povolání stíhá se snaží stihnout i rodinu. Jako rozvedená  matka dvou dětí to nemá jednoduché.
Navíc ji čeká ještě jedna životní role, naprosto neočekávaná a šokující. Jaká? To nebudu prozrazovat, kdo četl další knihy, tak už ví :-).

Určitě bych tento krimi příběh doporučila všem, kteří rádi sáhnou po dobré detektivce.
Kromě jiného se čtenář dozví i něco málo i Islandu, jeho obyvatelích a životním stylu této svérázné země.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)

Žádné komentáře:

Okomentovat