čtvrtek 22. května 2014

Čtvrtky v parku




Láska kvete v každém věku, ať je vám dvacet nebo třikrát víc. O tom se přesvědčí Jeanie, hrdinka knihy Čtvrtky v parku.  Čerstvá šedesátnice žije s manželem Georgem.  Všichni přátelé obdivují jejich dokonalé manželství, pouze Jeanie ví, že je ideální pouze na pohled. Je to již deset let, co George beze slůvka vysvětlení opustil společné manželské lože. Jeho žena tomu nerozumí a George není ochoten tento stav jakkoliv komentovat. Prostě mlčí a sex se svou ženou odmítá. Jeanie se upíná na vnučku Ellie, se kterou chodí každý čtvrtek do parku. Co se stane, když tam jednoho dne potká Raye? Má ještě vůbec ve svém věku nárok na lásku? A co George? Vztah jeho ženy je pro něj ohrožením, ale dokáže jí tedy vysvětlit, proč vlastně zanevřel na sex?
I když je mi hrdinka knihy ještě hodně věkově vzdálená, knihu jsem si přečetla. Nalákala mě obálka, jíž jsem viděla v nějakém časopise. A ještě mě zaujalo, že zrovna takový příběh (něžný a romantický, jak je psáno na obálce, která je mimochodem opravdu povedená), vydává nakladatelství Host.

Knížka se mi líbila. Je psaná svižným stylem, čtení dobře "odsejpá". 
Autorka pracovala jako manželská poradkyně, čehož využila i při psaní této knížky. Téma manželského sexu, tedy v tomto případě jeho absence, je hodně choulostivá záležitost. To je ostatně vidět i v knize, Jeanie o svém problému neřekla deset let živé duši.
Hilary Boyd se toho nezalekla a napsala čtivý příběh opravdu ze života. Jeanie je fajn ženská, které tu lásku přejeme. Ostatně Ray je velký sympaťák na rozdíl od manžela George, který pořád jen fňuká, chová se někdy jako žárlivý psychopat a o svém problému není schopný se s manželkou bavit. Kam tohle může vést? Myslíte-li si, že Jeanie a Ray ruku v ruce odkráčí vstříc své lásce, jste na omylu. Nic není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát, Jeanie se ještě hodně zapotí...

Román Čtvrtky v parku přináší čtivý příběh ženy zralého věku, která už nevěřila, že by se mohla ještě někdy zamilovat.

2 komentáře: