úterý 17. září 2013

Churchillova sekretářka




Maggie Hopeová se sice narodila ve Velké Británii, po smrti rodičů však byla vychovávaná tetou v USA. Je nadanou matematičkou, chystá se nastoupit na doktorandské studium. Smrt babičky ji však zavádí do rodné vlasti. Maggie musí prodat dům, který zdědila.  Obchod se nezdaří, doba je zlá. Anglie vstupuje do války a Maggie, která se cítí být vlastenkou, chce být užitečná.  Uchází se o místo tajemníka Winstona Churchilla. Přesto, že je chytrá a neobyčejně inteligentní mladá žena, má smůlu. Taková místa jsou obsazována výhradně muži. Maggie nakonec získá práci díky svému kamarádovi. Nastoupí jako sekretářka v premiérově úřadu. Jednoho dne se jí do rukou dostane časopis, kde ji zaujme zdánlivě obyčejný inzerát. Matematička se v Maggie nezapře, všimne si, že v obrázku je zakódovaná šifra. Nebude snadné ji rozluštit.  Maggie se díky své aktivitě zaplete do spletitých sítí válečných vřav. Taky se dočká velkého překvapení, které se týká jejich rodičů a bude mít souvislost i s onou tajemnou šifrou.
Autorce, rozené Američance a relativně mladé ženě, která ve své knize čerpala ze zážitků skutečných Churchillových sekretářek, se podařilo věrně a autenticky vykreslit atmosféru válečného Londýna. A  taky čtenářům přiblížila ministerského předsedu Churchilla se všemi jeho vrtochy a náladami.
Trochu mi trvalo než jsem se zorientovala v postavách příběhu, je tam hodně vedlejších postav - ať už se jedná o přátele Maggie nebo různé špióny a agenty proplétající se celým románem. Jinak se mi knížka četla dobře, mám tuhle dobu navzdory válce ráda.

3 komentáře:

  1. Dobrý den,

    měla bych k Vám prosbu, nevěděla byste o nějaké knize z oblasti beletrie, kde by vystupovala postava s mentálním postižením? Nemusí se jednat o hlavní postavu, třeba dítě rodičů nebo nějakého staršího člověka.
    Pokud byste o něčem věděla, moc bych Vaši radu uvítala.
    Děkuji, Petra.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, napadá mě Výhra od Patricie Wood. V knize Johna Sparkse Milý Johne trpí tatínek hlavního hrdiny lehčí formou autismu. Totéž postižení má otec hrdinky v knize Kavárna na hlavní třídě od spisovatelky Melissy Hill. Tak snad vám to pomůže :)

    OdpovědětVymazat