středa 16. května 2012

Deník ctihodné prostitutky


Barvitý, na zážitky bohatý příběh, vypráví stará dáma Evženie Franku, která překročila osmdesátku a jediným smyslem jejího života je rodina. Nade vše miluje svou vnučku, která právě prožívá velkou lásku. A právě vnuččin snoubenec je klíčem ke třinácté komnatě, kterou Evženie už půl století neotevřela ...
Na jednom malém řeckém ostrově žije rodina chudého rybáře, která má co dělat, aby se vůbec uživila. Když jednoho dne otec rodiny zahyne při lovu, zoufalá matka a její čtyři děti jsou nuceni doslova živořit. Neřešitelná situace donutí matku učinit nejtěžší a nejhorší rozhodnutí v životě – aby při životě udržela aspoň část rodiny, dvě ze svých dětí dává k adopci. Trápení a výčitky svědomí ji však pomohou do hrobu a z celé rodiny zůstávají pouze dvě starší děti – chlapec Linos a dívka Evženie. Zatímco Linos je umístěn v sirotčinci, pro Evženii je domluvena práce služky v domě bohatých Athéňanů. Zdá se, že se dívce blýská na lepší časy, ale když se ji pokusí znásilnit syn zaměstnavatelů, dostává vyhazov. Bez peněz a opuštěná chce skočit pod auto, potkává ji však záchrana v podobě učitelského manželského páru, který se jí ujal a pomohl. Blýská se na lepší časy, Evženie se naučí psát, poznává život z lepší stránky a taky se zamiluje. Má před svatbou, když její snoubenec rukuje do války, kde zahyne. Po smrti laskavých pěstounů se Evženii hroutí svět. Opět je bez prostředků a bez domova, začne pracovat jako prodavačka v obchodě s látkami, kde potkává osudovou lásku svého života, Řeka italského původu Domenica. S ním poznává život z jiné stránky, Domenico přemluví naivní Evženii k práci, ve které si přijde na lepší peníze a jim tak svitne naděje na svatbu. Evženie začne pracovat jako lepší prostitutka, přijímá jméno Dženy Samara pod kterým se proslaví ve svém oboru. Tuto práci však dělá opravdu jen pro to, aby si finančně pomohla. Zatímco peníze na kontě přibývají, Domenico se ke svatbě nemá. Společné finance prohýří a Evženii, která mezitím otěhotní, připraví velké překvapení. Bude se ženit a se svou snoubenkou míří do Ameriky. Evženie se nevzdává, prodává se dál, aby zabezpečila sebe a svou malou Irini. Po letech, kdy její dcera zakládá vlastní rodinu, Evženie s ní odjíždí na ostrov Kastorie a má dojem, že kapitolu svého života, na kterou není příliš hrdá, pečlivě uzavřela. Ale osud si umí krutě pohrávat a nyní uctívanou ženu dostihne. Evženie stojí před závažným rozhodnutím. Má své rodině sdělit pravdu o své minulosti a rozbít tak spokojený život všem nebo má mlčet jako hrob? Kromě tíživé minulosti Evženii trápí i slib, který dala matce, že se jí podaří najít adoptované sourozence. Minulost klepe na dveře, nechá ji Evženie vstoupit?
Kniha mě uchvátila hned na první stránce, příběh jsem si vychutnala, Evženie to v životě neměla vůbec lehké, ale dokázala se se svým osudem poprat. Román je čtivý až do poslední stránky.

Žádné komentáře:

Okomentovat