pondělí 5. září 2011

Stanice odložených lásek

Nový román autorky, která je známá spíše svými historickými romány, jejichž děj bývá zasazen do Francie. V této knize líčí osudy dvou kamarádek, které pocházejí z malé vesničky. Děj se odehrává v sedmdesátých až devadesátých letech 20. století. Kamila i Laděna se snaží uniknout neutěšenému rodinnému prostředí. Kamila studuje zdravotní školu, je svérázná, nebojí se ozvat, což jí dělá problémy ve škole. Seznámí se s mladým rozvedeným doktorem, se kterým si začne románek. Jenže on se vrací ke své bývalé ženě, kvůli synkovi, na němž lpí. Kamila zjistí, že jejich vztah nezůstal bez následků.
Laděna se má vdávat, jenže ženich se na svatbu nedostaví, protože bouřlivě oslavoval ztrátu svobody právě na výročí okupace republiky sovětskými vojsky, je zavřen do vězení. Laděna zůstává u rodičů, zanedlouho se jí má narodit dítě. 
Obě kamarádky prožívají své osudy v nelehké době normalizace, kdy jakékoli vybočení z předem daných kolejí je trestáno opovržením okolí, zvláště, žijí-li na malé vsi, kde je všem vidět "do talíře".
Román se mi četl výborně, doporučuji všem, kteří si chtějí připomenout atmosféru této doby, a také těm, kteří mají rádi příběhy ze života.


Žádné komentáře:

Okomentovat