čtvrtek 22. září 2011

Když muž miluje muže



Ve své další povídkové knize autorka rozehrává příběhy lásky. Lásky, která je v dnešní moderní době ještě tak málo tolerována. Lásky, kterou když někteří vidí, zakrývají si oči. Irena Fuchsová dokázala, že i muži – gayové si lásku zaslouží. Jsme tedy svědky milostných vzplanutí mladíků, kteří si uvědomili, že jejich srdce netouží po ženě, ale po osobě stejného pohlaví. V jedné z povídek dochází k dojemnému setkání invalidy, který jako mladičký student nerozvážně skočil do vody a ochrnul. Po letech se setkává s mužem, který byl svědkem této události. A osud jim konečně dopřál štěstí – oba jsou gayové a tak jim nic nebrání ve společné cestě životem. V další povídce se hrdina potýká s těžkým úkolem. Musí svým rodičům říct, že se nikdy nedočkají jeho svatby ani vnoučat. Jak se s tím vyrovnají? Jedna z povídek nás zavede do života spokojeného páru dvou mužů, kterým chybí jen jedno – dítě. Když se objeví nešťastná kolegyně z práce, která je týraná svým partnerem, v hlavách obou vzniká nápad. Všechny příběhy jsou psány s laskavostí a porozuměním, nechybí ani jemný humor. Povídky by si měli přečíst všichni. Ti, kteří s láskou mezi muži problém nemají, i ti, kteří homosexuální vztahy sledují s rozpaky. Čtenář, který knihu otevře a nebude se bát dočíst ji až do konce, pozná, že láska se nevyhýbá nikomu, a každý potřebuje k životu pořádný kus tohoto nejkrásnějšího citu na světě.

2 komentáře:

  1. Musím říci, že knihu jsem v jedné z knihoven letmo zahlédl, ale neodvážil jsem se ji vzít do ruky. Možná jsem udělal chybu, protože příběhy, které tu popisujete, mohou být dozajisté velmi zajímavé a poutavé a zasahují do všech zákoutí lidské duše (coming out, znovushledání, rodinné problémy a také děti, respektive potomstvo, případně též rodičovství, což je v dnešní době dosti ožehavé téma :) Jestli ještě někdy narazím na tuto knihu, přečtu si ji... ale ne v tak malém městě, kde bydlím...

    OdpovědětVymazat
  2. Zkuste to. Všechny ty příběhy jsou popsány citlivě, neměly by pobouřit ani urazit - ale to záleží na úhlu pohledu každého čtenáře.

    OdpovědětVymazat