neděle 15. května 2011

Zlodějka knih



Silný, emotivní příběh, jehož vypravěčkou je sama Smrt. Na začátku poznáváme malou, vystrašenou desetiletou dívenku Liesel vydávající se na cestu k adoptivním rodičům. Smrt, ve svém jádru laskavá a citlivá, sleduje bedlivě dívenčiny osudy, sbližování s pěstouny Hansem a Rosou, přátelství s chlapcem Rudym a židovským boxerem Maxem. V dusné atmosféře nacistického Německa jsou pro Liesel jediným východiskem slova. Slova, která miluje a chce znát jejich význam. Liesel ve vypjatých situacích krade knihy, každá z nich má pro ni určitý význam. Zdálo by se tedy, že je holčička skvělou čtenářkou, tou se však stává postupem času za pomoci laskavého pěstouna Hanse. Liesel se ve čtení zdokonaluje a dokonce předčítá lidem v protiatomovém krytu. Její pěstouni prokážou velkou odvahu, když doma ukryjí židovského boxera Maxe. Ten v temném sklepě pro Liesel sepíše povídku na vytrhané listy Hitlerova Mein Kampfu. Válka však nezná bratra, osudy všech má v rukou všemocná Smrt…
Téma holocaustu je zpracováno v mnoha románech, a právě Zlodějka knih je jednou z těch, které si právem zaslouží být nazývány bestsellerem. Čtenářský zážitek je umocněn i stylem, kterým je kniha napsána.

2 komentáře:

  1. O téhle knížce už jsem slyšela z více stran (úst, recenzí), že prostě tohle je kniha, kterou každý opravdu zapálený čtenář prostě MUSÍ MÍT!!! Jelikož u nás máme momentálně napjatý finanční rozpočet (asi kopírujeme ten státní, jinak to nevidím), mám stop stav na knižní nákupy. A knihovna v našem maloměstě (stěží 10 000 obyvatel) ji zatím nemá, a nakupovat nové knihy budou kdovíkdy.
    Tak se utěšuji známým úslovím kdo si počká, ten se dočká. Zatím se aspoň můžu těšit . . .
    Kateř
    P.S. A děkuju za recenzi; podobně jako u spousty dalších z Vašeho blogu (namátkou jmenuju třeba Hunger games - přečetli jsme už dokonce i druhý díl, těšíme se na třetí i na filmovou verzi) se tak dostanu k zajímavým knížkám, které bych sama neobjevila.

    OdpovědětVymazat