pátek 14. května 2010

Škola noci


A nedám si s tou upířinou pokoj!!! Na dětském oddělení jsem uzmula dvě žhavé novinky ze série Škola noci. Názvy Označená a Zrazená ve mě sice evokovaly příběhy muslimských utiskovaných žen, ale opak je pravdou.
Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá americká studentka Zoey Redbirdová, která se právě rozchází s problematickým přítelem Heathem, řeší problémy s matkou a jejím novým manželem, se kterým se vzájemně nesnášejí. Zoey ho soukromě nazývá tupčím, což hovoří za vše. Do toho se jí dostává "cti", když se stane označenou, což znamená, že se právě začíná měnit v upíra. Označená se nazývá proto, že se jí na čele objevuje vytetovaný srpek měsíce, který bývá u dospělých upírů lemován různými jemnými vzory. Její rodiče změnu nesou velmi těžce, vinu dávají samotné Zoey a jejímu stylu života a nenechají si vymluvit, že označený může být kdokoli ze společnosti. Dceru zavrhují, velkou oporou Zoey zůstává její babička.
Zoey nastupuje na upíří střední školu - Školu noci. Tam potkává nové přátele a sokyni v lásce i studiu. Zoey je totiž mimořádně nadaná a dokáže vládnout všem živelným vlivům: zemi, vodě, ohni i větru. Také její znamení je jiné než u ostatních upířích mláďat, Zoey přibývají další tetování v obličeji i na těle, což znamená, že je opravdu jedinečnou a vyvolenou.
V druhém díle se Zoey připravuje na roli předsedkyně elitního školního výboru, bojuje s láskou k bývalému příteli Heathovi a náklonností ke spolužákovi Erikovi a zvyká si na život ve Škole noci. Poklidným životem maloměsta však otřese zmizení středoškolského fotbalisty, kterého posléze najdou mrtvého. Podezření z vraždy padá na upíry. Zoey se podaří proniknout do spleti intrik, spolu se svými nejbližšími se ocitá ve smrtelném nebezpečí...
Uff, napínavé čtení, druhý díl lepší než první, a tak netrpělivě čekám na třetí. V USA má Škola noci velký úspěch, vyšlo tam zatím šest nebo sedm dílů, máme se tedy na co těšit ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat