pátek 16. dubna 2010

Žhavý hrob


Žhavý hrob islandské autorky Yrsy Sigurdardottir je třetí autorčinou detektivkou, která se objevila na českém knižním trhu.
Opět se setkáváme s advokátkou Tórou, která je hrdinkou i předchozích románů Mrazivé světlo a Poslední rituál.
Žhavý hrob je samostatnou knihou, pokud se čtenář s Tórou setkává poprvé, vůbec to nevadí. Zmínky o jejím soukromém životě nepůsobí rušivě, čtenář nemá pocit, že by nečtením předchozích knih o něco přišel.
V detektivce pomáhá Tóra svému mandantovi Markúsovi. Před mnoha lety skončil jeho rodný dům při výbuchu sopky pod vrstvou popela. Dnes ho chtějí archeologové vykopat, čemuž se Markús brání.
Díky hrůznému nálezu několika mrtvol se případ mění ve vyšetřování několikanásobné vraždy, která se odehrála v dávné minulosti a odkrývá nejedno hrůzné tajemství
Detektivka nepostrádá švih a napětí, které udržuje čtenáře v nejistotě do poslední chvíle.
Yrsa Sigurdardottir píše velmi čtivým způsobem, i když se jedná o detektivní román, nechybí ani humor, který je spíše suchý a knihu výborně doplňuje. Velkou pomůckou je i doplňující poznámka překladatele, která vysvětluje záludnosti islandských jmen.
Toto mé první setkání s islandskou detektivkou považuji za příjemně strávený čas.
Tento můj příspěvek je prvním pokusem o recenzi pro nakladatelství Metafora. Ani nevím, jestli je to recenze v pravém slova smyslu, tak mě berte s rezervou ;-)

1 komentář:

  1. Velmi pěkně napsaná recenze, obsahuje vše důležité. Nu, jestli tuto knihu uvidím v knihovně, asi se na ni vrhnu. :-)

    OdpovědětVymazat